Motor Yağı Son Kullanma Tarihi Var Mıdır? | LimonOTO
motor-yagi
Posted in: Blog Motor Yağı Periyodik Bakım

Motor Yağı Son Kullanma Tarihi Var Mıdır?

Motor yağı otomobillerin ve diğer araçların motor kapasitesi üzerinde en etkili olan yağlardır. Kullanımı ve bakımı büyük bir önem isteyen bu yağlar motor parçalarının aşınmasını engellemek için kullanılır. Belirli periyotlarda değiştirilen motor yağlarının belirli bir kullanım ömrü bulunur. Ancak motor yağı son kullanma tarihi yağın kullanılıp kullanılmamasına göre farklılık gösterir. 

Motor yağlarının araçlar üzerindeki kullanım durumları farklı olabilir. Bu durumlarda 10- 15 bin km sonrasında yağ filtreleri ile mutlaka yağın değişiminin yapılması gerekir. Ancak bu durum aracın modeline göre farklılık gösterebilir. Bunların yanında iklim, yol durumu gibi detaylar da motor yağı seçimlerinde önemli unsurlar arasında bulunur. Motor yağı değişimi ve ömrü konusunda uzmanlar yalnızca ortalama bir süreç belirtirler.  

motor-yagi-son-kullanma-tarihi

Motor Yağının Raf Ömrü Ne Kadardır?

Motor yağının raf ömrünü belirleyebilmek için ambalajının hiçbir şekilde açılmamış olması gerekir. Eğer ambalajına dokunulmamış ise bir motor yağının bekleme süresi 10 yıldır. Orijinal ambalajı açılmamış ise bu süre içerisindeki yağlar herhangi bir şekilde bozulmaya uğramazlar. Bu şekilde on yıldan önceki yağlar satın alınabilir. Ancak kullanım ömrünün bitmesine birkaç ay kalmış olan yağların da alınmaması dikkat edilmesi gereken bir unsur. 

Çünkü satın aldığınız yağı bir de aracınızın motor kısmında bir süre bekletmeniz gerekir. Bir sonraki yağ değişimine kadar  yağın ömrünü koruması büyük bir önem taşır. Bu bakımdan satın alma sırasında motor yağı üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgilere gereken önemi vermelisiniz. 

İlginizi Çekebilir: Otomobilinize Lastik Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Açılmış Yağın Ömrü Ne Kadardır?

Açılmış olan yağların ömrü ise açılmamış yağlara göre daha kısadır. Ancak bu tür yağlar için detaylı bir araştırma yapıldığı söylenemez. Kutu açıldıktan sonra dış çevre koşullarına bağlı olarak motor yağları yavaş yavaş formunu kaybetmeye başlar. Bu nedenle kutu açıldıktan sonra kısa süre içerisinde bu yağları kullanmaya dikkat etmek gerekir. Kutusu açılmamış bir yağın 2 yıl kadar dayanabildiği garantisi verilir. Hatta bu süre belli yağ türlerine göre daha uzun da olabilir. 

Bazı kullanıcılarının deneyimlediği durumlara göre ise açılan bir motor yağının 2 yıl ile 5 yıl arasındaki süreye kadar kullanılabildiği düşünülür. Motor yağlarının bozulduğunu gösteren en temel işaretlerden birisi de tortulaşmasıdır. Yağı çalkalayarak o yağı homojenize bir hale getirmeye çalışsanız da motor yağı kullanılabilir bir duruma gelmez. 

Motor yağını bozan en önemli faktörlerden birisi de sıcaklık değerleridir. Yağ açıldıktan sonra termal olarak bozulma süreci başlar. Sıcak hava bozabileceği gibi soğuk havalar da yağın çamurlaşmasına neden olabilir. Kutu açıldıktan sonra havadaki oksijen de yağın bozulma sürecine etki eder. Bu nedenle yağın uygun hava koşullarında saklanması ömrü üzerinde etkili olur. 

motor-yagi-uretim-tarihi

Eski Yağ Kullanırsak Ne Olur?

Motorlarda eski yağ kullanmak motorun kapasitesinin düşmesine neden olur. Motor performansını yakından etkileyen yağ eskidikçe yoğunluğu azalarak kirlenmeye başlar. Bu da yağın özelliklerini yitirmesine neden olur. Bununla birlikte yüzeyde yeteri kadar tutunamamasına neden olur. Sürtünmelerden kaynaklı olarak aşınmalarda artışlar meydana gelir. 

Eskiyen motor yağı kısa süre içerisinde motora ciddi zararlar vermez. Ancak yağın uzun bir süre değiştirilmemesi motorun hasar görmesine neden olabilir. Genel olarak 8 ya da 10 bin km yapan araçlarda motor yağı değişimi önerilenler arasında bulunur. Motor yağını değiştirmeden kullanmaya devam etseniz de zamanla motor performansının düştüğüne şahit olabilirsiniz. Bu bakımdan araç bakımında motor yağı değişimi önem arz eder.

Ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, ya da bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.