Oto Lastik Ömrü Ne Kadar? Lastik Ömrünü Uzatacak İpuçları | LimonOTO
oto-lastik-omru
Posted in: Blog Genel

Oto Lastik Ömrü Ne Kadardır? Lastik Ömrünü Uzatacak İpuçları

Hemen her araç için lastik hayati öneme sahip araç parçaları arasında yer alır. Yere değen tek nokta olması da lastiklerin önemini artıran özelliklerinden biri. Böyle durumlarda oto lastik konusunda hemen her araç sahibinin bu parçalara gereken özeni göstermesi gerekir. Çok yüksek kg değerinde yük taşıyan bu lastikler zamanla yıpranma gösterir. Yıpranmalar ve aşındırmalar karşısında da oto lastik ömrü kısalmaya başlar. Her marka ve modeldeki araç lastiklerinin bir ömrü olduğu unutulmamalı. Ömrü dolan lastiklerin mutlaka kullanımına son verilmeli ve yenilerinin temin edilmesi gerekir. Otomobil kullanıcıları genelde vize aşamasında lastik bakımına önem verse de aslında daha da önem verilmesi gereken konular arasında yer alır. 

lastik-omru-nedir

Lastik Ömrü Ne Demektir?

Lastik ömrü otomobil ve diğer araç türlerinde kullanılan tüm lastik türlerinin kullanılma süresi olarak tanımlanabilir. Bu lastikler mevsim şartlarına, yol durumuna, kullanım sıklığına göre belirli bir süre geçtiğinde yıpranma gösterir. En iyi lastiklerin dahi belirli bir kullanım ve raf ömrü vardır. Araçlarda kullanılan lastiklerin ömrü kullanılma sıklığından büyük oranda etkilenir. 

Lastik değişiminin periyodik olarak yapılması da bu bakımdan önem taşır. Aynı zamanda nerelerde kullanılması gerektiği de yine lastik ömrünü etkileyen unsurlar arasında yer alır. Lastik ömrü kaç km sorusuna ise ortalama olarak 100.000 km şeklinde yanıt verilir. 

İlginizi çekebilir: Otomobilinize Lastik Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lastik Raf Ömrü Ne Kadar Olur?

lastik-raf-omru

Lastik ömrü ne kadar sorusu hemen her araç sahibinin merak ettiği detaylar arasında yer alır. Lastiklerin hem raf ömrü hem de kullanım ömrü vardır. Kullanım ömrü lastikleri kullandığınız süreyi kapsar. Raf ömrü ise o lastiklerin üretiminden sonra kullanıcıya ulaşana kadarki süreyi kapsar. Bir lastik uzun yıllar rafta beklemiş ise yine bu lastiklerin bir ömrü olur. 

Lastiklerin raf ömrünün ne kadar olduğunu anlayabilmek bu süreçte oldukça önemli. Lastiklerin yanak kısımlarında DOT ile başlayan bir kod bulunur. Bu kodun son 4 hanesine bakarak anlamak mümkün olur. Üretim tarihinin son iki rakamı üretim yılını gösterir. İlk iki rakam da üretim haftasını gösteren numaralar. Doğru koşullarda saklanan bir lastiğin raf ömrü ise 8 ile 10 yıl arasında değişir. 10 yıldan daha fazla süre raflarda bekleyen lastikler için de üretici firmalar garanti vermekten kaçınır. 

İlginizi çekebilir: Araç Kış Bakımı Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Lastik Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

lastik-kullanim-omru

Lastik kullanım ömrü bu lastiği araçlarınızda kullandığınız sürece verilen isimdir. Her lastiğin bir kullanım ömrü bulunur. Ancak kullanımında birçok önemli detay öne çıkar. Kullanım şekli ve süresi lastiklerin ömründe etkili olur. Genel olarak 100 bin km’yi geçen lastiklerin kullanım ömrü dolmuş kabul edilir. Böyle durumlarda lastikleri değiştirmek gerekir. Bu süre de 5 yıla denk gelir. Her 5 yılda bir lastikleri değiştirmek aracın güvenliği açısından önemlidir. 

Lastik Ömrünü Uzatacak İpuçları

lastik-omru-uzatma

Lastiklerin ömrünü uzatmak için de birtakım detaylar öne çıkar. Bu detaylardan şu şekilde bahsedilebilir:

  • Lastiklerin hava basıncının iyi ayarlanması, ömrünün uzamasında önemli bir faktör. 
  • Rot ayarlarının iyi yapılması lastik ömrü üzerinde etkilidir. 
  • Lastik tamirinin fitil ile yapılmasına izin verilmemesi gerekir. 
  • Belirli aralıklarla lastiklerin yeri değiştirilmelidir. 
  • Fren ayarlarının iyi yapılması gerekir. 
  • Araca uygun lastikler tercih edilmesi önem taşır. 
  • Balans ayarlarının yapılması gerekir. 
  • Lastiklerin yük endekslerine dikkat edilmelidir. 
  • İklim ve yol şartları lastik seçerken göz önünde bulundurulmalıdır. 
  • Lastikleri cilalamak amacı ile kesinlikle petrol bazlı kimyasalların kullanımına yer verilmemelidir. 
  • Lastiklerin dinlendirilmesi sağlanmalıdır. 

Bu detaylara dikkat etmek lastikleri sağlıklı bir şekilde daha uzun süre kullanma imkanı doğurur. 

Limonoto Yedek Parça olarak bu yazımızda sizlere araç lastiklerinin ömrü hakkında bilgi vermek istedik. Ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, ya da bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.