Motor Yağı Numaraları Ne Anlama Geliyor? | LimonOTO
motor-yagi-numara
Posted in: Blog Motor Yağı Periyodik Bakım

Motor Yağı Numaraları Ne Anlama Geliyor?

Motor yağları motorun daha iyi bir performansta çalışmasına katkı sağlayan ürünlerdir. Her motor yapısına uygun yağ bulunur. Bu yağların da üzerinde yer alan numaralar yağlar hakkında az çok bilgi verir. Genelde en pahalı yağ en iyi yağ olduğu düşünülse de bu tamamen yanılgıdan ibaret. En iyi yağ motor yapısına en uygun özelliklerde olan yağlardır. 

Bu yağlar yüksek sıcaklıkta akışkan hale gelir. Soğuk havalarda ise kalınlaşan bir akışkanlıktadır. Bu nedenle yağ seçimi yaparken yağın viskozite derecesine önem verilmesi gerekir. Genel olarak gereken yağ özellikleri motorun tasarım özelliklerine göre üretici firmalar tarafından belirlenir. Kullanıcılar da satın alma aşamasında bu bilgiler ışığında hareket edebilir. 

 

Motor Yağı Nedir?

Motor yağı farklı yoğunluklarda üretilir. Bu yağlar araçların hareketi sırasında motor parçalarının sürtünmesini önlemek için kullanılır. Motor parçalarının korunmasını sağlayan bu yağlar parçaların ısınmasını ve aşınmasını azaltır. Özellikle içten yanmalı motorların neredeyse tamamında motor yağı kullanımı gerekir. 

Geçmişten günümüze gelene kadar birçok farklı türde motor yağı üretilmiş ve bunların geliştirilmesi sağlanmıştır. Ham petrolün işlenmesi neticesinde ortaya çıkan yağlar mineral ya da madeni olarak isimlendirilir. Mineral yağlar da yeniden işleme alınır ve farklı yoğunluk derecelerinde yeniden farklı türde yağlar elde edilir. Bu elde edilen yağlar baz yağlardır ve bunlar da motor yağlarının hammaddesini oluşturur. 

Araç motorlarının uzun ömürlü olmasında ve yüksek kapasitede çalışabilmesinde motor yağı oldukça gerekli. Motor yağlarının çeşitliliği viskozite özelliklerine bağlı. Bu bakımdan aracınız için motor yağı satın alma aşamasında en çok dikkat etmeniz gereken konu yağın aracın kapasitesine uygunluğudur. 

motor-yagi

Motor Yağında Viskozite Nedir?

Motor yağında viskozite sıvının akışa direnci olarak tanımlanabilir. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse belirtilen sıcaklık değerlerinde sıvının ne kadar kolay aktığı anlamına gelir. Genel olarak ince yağ olarak da isimlendirilen düşük viskoziteli yağlar düşük sıcaklıklarda daha akışkan hale gelirler. Bununla birlikte motor yağının viskozitesi ne kadar yüksek olursa akışkan ve yoğun bir kıvama sahiptir yorumu yapılır. 

Katsayının düşük olması da yağın o kadar ince yani cıvık bir kıvamda olduğu anlamı taşır. Bununla birlikte belirli bir yükseklikten yere dökülen akışkan yağ ne kadar fazla sıçrama oluşturur ise o yağın değeri o kadar düşük olur. Motor yağları da bu viskozite değerlerine göre çeşitlendirilebilir. 

İlginizi çekebilir: Otomobillerde Motor Temizliği Nasıl Yapılmalı? 4 Adımda Motor Temizliği

Motor Yağındaki 5W-30, 10W-40 Gibi Numaralar Hangi  Anlama Geliyor?

motor-yagi-viskozite

Motor yağı üzerinde bulunan numaralar bu yağlar hakkında net bilgiler verir. Yağın kapasitesi hakkında bilgi edinmek istenildiğinde bu numaralardan yararlanılabilir. Yağların üzerindeki numaralar hakkında şunlar söylenebilir:

5W-30: 5w-30 en yaygın kullanılan motor yağı viskozite sınıfları arasında yer alır. Bu yağların çok fazla kullanılmasının amacı ise çok geniş bir sıcaklık aralığına sahip olmasıdır. Benzinli ve dizel araçlarda rahatlıkla kullanılabilecek kapasitede oldukları söylenebilir. W harfi kış anlamına gelir. Bu harften önce yazılan sayı düşük sıcaklıklarda yağın kalınlık derecesi hakkında bilgi verir. Sonraki sayı ise motorun çalışma halindeyken yağın kalınlık derecesi hakkında aranılan bilgileri sunar. Bu yağlar -30 dereceden 35 derece sıcaklıklar arasında kullanılabilir. 

10W- 40: Motor yağı numaralarında en çok karşılaşılanlardan birisi de 10w-40 derecesi. Bu yağlar modern binek araçlarda kullanılır. Yaygın olarak da dizel motorlarda ya da motosiklet motorunda tercih edilir. 

5W- 40:  Bu yağlar benzinli, dizel ve gazlı araçlarda kullanılabilir. Bunun yanında biodizel ve benzin/etanol karışımlarda da kullanılabilecek kapasitede yağlardır. 5W40 yağlar motora etkin bir koruma sağlar. 

Ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, ya da bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.