Araç segmenti, bir aracın birçok ayırt edici unsuru hakkında pratik bilgiler verir. Bu nedenle de araç alım – satım işlemleri sırasında en önemli konulardan biri olarak öne çıkar. Araçların taşıma hacimleri ile sürüş konforu hakkında konuşurken ilk bahsedilen konu araç segmenti olur. Araç satın alma konusunda aracın segmentini bilmek amacınıza en uygun olan aracı bulmak adına büyük bir önem taşır.
Günümüzde birçok farklı segmentte araç bulunur. Bu araçların her birinin kendi segmentine göre birtakım özellikleri bulunur. Fiziksel ve teknik anlamda bir aracı incelemek istediğinizde ilk olarak araç segmentine bakmanız gerekir.
Araç Segmenti Nedir?
Araç segmenti bir otomobilin hem fiziksel hem de teknik açıdan içine dahil edildiği araç sınıfıdır. Bu sınıflara araçlar dahil edilirken markasının hiçbir önemi bulunmaz. Kullanıcılar da kendi ihtiyaçları doğrultusunda araçların segment bilgilerine bakarak kolaylıkla seçim yapabilirler. Araçların öne çıkan tüm özellikleri hakkında bilgi edinmek için çoğu zaman segmentine bakmak yeterli olur.
Segment kavramı ile birlikte bir aracın ihtiyaçlarınıza yanıt verip vermeyeceğini kolay bir şekilde görmek mümkün olabilir. Böyle durumlarda araçların segment özelliklerini bilmek oldukça büyük bir önem taşır. Kendi araç ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra bu segmentler arasından daha kolay bir şekilde seçim yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Motor Yağı Son Kullanma Tarihi Var Mıdır?
Otomobiller Neye Göre Segmentlere Ayrılır?
Otomobiller farklı özelliklerine göre sınıflandırılan araçlardır. Bu araçların sınıflandırılmasında birçok önemli faktör öne çıkar. En önemli faktörlerden birisi de araçların uzunluk değerleri olur. Aynı zamanda kullanım amacına göre performansı, sürüş konforu ve yakıt tüketimi gibi konular da yine araçların segment özelliklerine göre dikkat çeker. Böyle durumlarda mutlaka araç segmenti büyük bir önem taşır.
Otomobiller segmentlere ayrılırken farklı özellikler dikkate alınır. Günümüzde 9 farklı segmentte araç sınıfı bulunur. Bu araç segmentleri arasında A, B, C, D ve E segmentinde bulunan araçlar motor ve hacimlerine göre ayrılırlar. Diğer araç segmentlerinde ise yol ve arazi koşulları, performans, malzeme kalitesi gibi unsurlar dikkate alınır. Manevra kabiliyeti de dikkate alınan unsurlar arasında bulunur.
Araç segmenti seçenekleri şunlardır:
A Segmenti Araç
A segmenti araçlar en küçük araçlar olarak bilinir. Bu araçların uzunlukları en fazla 3,7 metre olarak belirlenir. Aynı zamanda park kolaylığı açısından şehir içi kullanımlarda en uygun araçlar arasında yer alır. Fiyatları da diğer segmentteki araçlara göre çok daha hesaplıdır.
B Segmenti Araç
B segmentteki araçlar ise uzunluk olarak 3,7 ile 4 metre arasında değerlendirilen araçlardır. Bunlar da yine uygun fiyatları ile öne çıkar. A segmentine göre bir nebze daha ağır ve güçlü araçlar oldukları söylenebilir. Piyasada genelde en çok satılan araç sınıfları arasında yer alır.
C Segmenti Araç
C segment kompakt sınıf olarak da bilinir. Aynı zamanda birçok yerde bu araç segmenti için alt – orta sınıf denir. Orta hacimli araçların yer aldığı bir sınıftır. Küçük aile otomobili olarak da bilinir. Aynı zamanda Türkiye’de en fazla satılan araç sınıfı olarak bilinir.
İlginizi çekebilir: Arabanız Hararet Yaptığında Ne Yapmalısınız?
D Segmenti Araç
D segmentteki araçlar da geniş aile aracı ya da üst – orta sınıf olarak bilinir. Bu araçların geniş iç mekanları en bilinen özellikleri arasında yer alır. Yüksek silindir hacmi de yine bilinen özellikleri arasında yer alır.
E Segmenti Araç
E segment ise üst sınıf olarak adlandırılır. Bu araçların uzunlukları ise 5 metreyi aşar. Lüks araçların yer aldığı bir araç sınıfıdır. Motor silindir hacimleri genel olarak 2.0 CC’den başlayan araçlardır. Tonaj olarak ise ağır ve kaliteli malzemelerden üretildikleri söylenebilir.
Ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, ya da bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Bırak