Arabanız Hararet Yaptığında Ne Yapmalısınız? | LimonOTO
araba-hararet
Posted in: Blog

Arabanız Hararet Yaptığında Ne Yapmalısınız?

Yaz aylarında araçlarda en sık görülen sorunlardan birisi aracın hararet yapmasıdır. Hararet yapan araba için mutlaka uygun şekilde müdahalede bulunmak gerekir. Ancak bunun için ilk olarak aracın neden hararet yaptığının bilinmesi gerekir. Aracınızın hararet yapması durumunda gerekli müdahaleyi yapmanız gerekir. 

Bunun yanında harareti önlemek için de önceden tedbir almanız büyük bir

önem taşır. Özellikle uzun yola gidecek olan kişilerin araçlarını genel bir bakımdan geçirmeleri büyük önem taşır. Motor ve yağ bakımı, termostat ve antifriz bakımı gibi tüm detayların gözden geçirilmesi gerekir.  

hararet-yukselmesi

Aracınız Neden Hararet Yapar?

Araçların hararet yapmasının birçok önemli nedeninden bahsedilebilir. Bu durum araçtan kaynaklı olabileceği gibi çevresel de olabilir. Bir aracın hararet yapmasının en önemli nedenleri şu şekilde sayılabilir:

  • Radyatör peteklerinde tıkanma meydana gelmesi
  • Radyatörde suyun azalması 
  • Vantilatör kayışlarının gevşek ya da kopuk olması
  • Termostatın arızalı olması
  • Motor yağında azalma meydana gelmesi
  • Uygun vites ve hızda aracı kullanmamak
  • Motor soğutma kanallarının tıkalı olması
  • Arabanın soğutma fanının bozulmuş olması 

Bunların yanında radyatör tıkanması gibi durumlar aracın hararet yapmasına neden olabilir. Araçlarda hararet meydana gelmesi araçtaki teknik bir problemden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin araçtaki ısı göstergesi eğer çalışmıyor ise ısı müşürünün arızalanmış olabileceği düşünülebilir. Bunun yanında motor ısısının aniden yükselmesi kayışının kopmasından da kaynaklı olabilir.

İlginizi çekebilir: Yaz Aylarında Yakıt Tasarrufu Sağlamanın 5 Adımı

Harareti Önlemenin Yolları Nelerdir?

Harareti önlemek için önceden birtakım tedbirler alabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında uzun bir yola gitmeyi planlıyorsanız mutlaka aracınızın genel bakımını yaptırmanız gerekir. Bu süreçte şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Aracınızda hararet olmaması için soğutma sıvılarını düzenli olarak değiştirmelisiniz. 
  • Soğutma suyu olarak antifiriz kullanmaya önem vermelisiniz. 
  • Aracın yağlarını mutlaka otomotiv üreticilerinin önerdiği şekilde değiştirmelisiniz. 
  • Soğutma parçalarının iki senede bir yenilenmesine önem vermelisiniz. 
  • Aracın yağ ve filtre bakımlarını aksatmamalısınız. 

Bu önlemleri almak aracın hem şehir içinde hem de şehirlerarası yolda hararet yapmasını önler. Araçlardaki soğutma sistemi parçaları devirdaim su pompası, radyatör fanı, hortumlar, hararet müşürü gibi parçalardır. Bu parçaların düzenli bakımı ya da değişimi araçların sağlıklı çalışmasında oldukça etkilidir. 

hararet-yapan-araba

Hararet Yapan Araba Stop Edilir Mi?

Arabalar seyir halindeyken hararet ortaya çıkar. Böyle durumlarda aracı durdurmanız ve yolun kenarına çekmeniz gerekir. Eğer aracın fanı çalışıyor ise mutlaka motor rölanti devrinde çalışır halde aracınızı bekletmeniz soğuması için önemli. Fakat aracın fanında arıza varsa ya da çalışmıyor ise aracı stop etmeniz gerekiyor. Bunu yapmadığınızda aracın silindir kapak contası yerine aracın motorunda çok daha büyük bir arıza meydana gelebilir. 

Termostat araçlardaki en önemli soğutma sistemi parçaları arasında yer alır. Bu parçanın bozulması ve çalışmaması araçlarda direkt olarak hararete neden olabilir. Eğer termostat arızalı ise bunun iptal edilerek aracın termostatın bir şekilde kullanılması gerekir. Ancak aracın silindir kapak contası bozuk ise bu durumda hararet yaşanması kaçınılmaz durumlar arasında yer alır. 

 

Aracınız Hararet Yaptığında Ne Yapmalısınız?

Araç hararet yaptığınız mutlaka aracı kenara çekin. Fakat aracınızın motorunu kapatmamaya dikkat edin. Motoru stop etmek devirdaim soğutma döngüsü açısından hararet riskini daha tehlikeli boyutlara getirebilir. Böyle bir durumda aracın fan konumu sıcak ayara getirilerek en yüksek kademede çalıştırılmalı. 

Bu işlem motor bölgesindeki sıcak havanın daha hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlar. Motor soğumadan su haznesini açmamaya dikkat etmelisiniz. Motor soğuduktan sonra da su haznesini kontrol edin ve su eksilmesi varsa tamamlayın. 

Ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, ya da bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.