Otomobil kullanıcıları için bu araçları kullanmak büyük bir kolaylık. Yaşamı kolaylaştıran ve mesafeleri kısaltan otomobillerin yüksek bir performans ile çalışabilmesi için mutlaka düzenli olarak periyodik bakım işleminden geçirilmeleri gerekiyor. Aracınızın arızalanmaması ya da olası arıza durumlarının saptanabilmesi için en az 6 ayda bir genel bakımdan geçirmek büyük bir önem taşıyor. Fakat genelde araç sahipleri bu konuda ihmalkar olabiliyor. Ancak yılda en az bir defa da olsa aracınızı bakımdan geçirmeye özen göstermeniz gerekiyor.
Periyodik Bakım Nedir?
Periyodik bakım aracın yılda en az bir defa tüm parçalarının kontrol edildiği ve eksiklerinin giderildiği bir bakım türü. Bu bakımın işlemleri tüm araç marka ve modellerine yapılması gereklidir. Motor periyodik bakımı işlemlerinden filtre değişim işlemlerine kadar çok geniş bir süreci kapsar. Bu işlemlerin yapılmasında da her zaman profesyonellerden yardım alınır.
Araç güvenliği açısından önemli olan periyodik bakımlar meydana gelebilecek tüm ufak çaplı arızalarda koruyucu bir önlem olarak düşünülebilir. Bu nedenle aracın belirli aralıklarla gözden geçirilmesi büyük bir önem taşır.
Periyodik Bakımda Hangi Parçalar Değişir?
Periyodik bakımda birtakım parçalarda değişimler yapılır. Her sene hava, motor yağı, polen filtresi gibi filtrelerin değiştirilmesi önem taşır. Bunun yanında motor yağı değişimi de bakım sürecinin önemli noktaları arasında yer alır. Bu bakımlar sırasında tüm mekanik parçaların bakım, kontrol ve ayarlamaları titiz bir şekilde gerçekleştirilir. Bu işlemlerin profesyonellerce yapılması araç ve yol sürüş güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken bir konu.
İlginizi çekebilir: Motor Yağı Değişimi Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Adım Adım Periyodik Bakım Nasıl Yapılmalı?
Periyodik bakım işlemleri yapılırken hiçbir detayın atlanmaması gerekir. Yağ ve filtre değişimleri bu işin en temel noktasını oluşturuyor. Bunun yanında araçtaki sıvıların kontrolleri ve yenilenmesi gibi detaylar da önemli noktalar arasında bulunuyor. Lastik bakım işlemleri, yakıt tanklarının kontrolleri periyodik bakımda aşama aşama gerçekleştirilen detaylar içerisinde yer alıyor.
1. Adım: Motor Yağı Değişimi
Motor yağ değişimi periyodik bakımda atlanmaması gereken bir işlem. Bu yağ sık sık değiştirilmediğinde motor aşırı sürtünme ile aşınmaya uğrar. Bu durum da motorun ömrünü kısaltır. Kısacası motor yağ değişimi periyodik bakımın en önemli aşamalarından biri.
2. Adım: Filtrelerin Değişimi
Motor filtre değişimi de bu bakım periyodunda önemli noktalar arasında yer alıyor. Araçta birçok farklı filtre türü bulunuyor. Hava filtresi bunlardan biri. Aracın havalandırma sisteminde bulunan bu filtreler içeriye giren tozun ve partiküllerin engellenmesini sağlar. Aynı durum polen filtresi için de geçerli. Yağ filtresi de dahil olmak üzere tüm filtrelerin mutlaka yılda en az bir defa da olsa değiştirilmesi gerekir. Değişmeyen filtreler nedeniyle aracın birçok parçası işlevini yüksek bir performans ile yerine getirmez.
3. Adım: Fren Sistemi Bakımı
En önemli bakım işlemleri içerisinde fren sistemi de bulunuyor. Fren sistemi aracı hareket halinden durma noktasına getiren sistemlerdir. Bu sistemde bir arıza meydana gelmesi araç sürücüsü ve diğer yolcular için hayati riskler meydana getirebilir. Olası kaza risklerine karşı ciddi anlamda önlem alınabilmesi için araç fren sistemi bakımı titizlikle yapılması gerekir.
4. Adım: Aydınlatma Sistemi Bakımı
Aracın gece görüşünde sorun yaşanmaması için aydınlatma sistemleri son derece önemli konular arasında yer alır. Aracın mutlaka periyodik olarak bakımdan geçirilmesi ve tüm lambalarına bakılması gerekir. Uzun ve kısa farlar, fren lambaları gibi tüm ışıklandırma sistemleri tek tek kontrolden geçirilmeli ve arızaları olanların gerekiyorsa değiştirilmesi gerekir.
Periyodik Bakım Yapılmazsa Ne Olur?
Periyodik bakım yapılmadığı taktirde aracınızın her geçen gün ömrü daha da kısalır. Uzun yolda ve şehir içinde kazalara açık hale gelebilirsiniz. Periyodik bakım yalnızca sizin değil aynı zamanda sevdiklerinizin ve trafikteki diğer araç şoförlerinin de hayatını etkiler. Bakım yapılmadığında aniden fren sistemlerinde sorun yaşanabilir. Araç çekişi güçten düşebilir. Bu ve bunlar gibi birçok sorunu yaşamanız muhtemeldir.
Yorum Bırak