Araç sürücülerinin güvenli araç kullanımı konusunda bilmesi gereken birçok detay bulunur. Bunlardan birisi de antifriz kavramıdır. Sürücülerin yolda kalmaması ve dört mevsim rahat bir araç kullanımı için en önemli konulardan birisidir. Genel olarak kış mevsiminde kullanılması gerektiği düşünülse de aslında dört mevsim araçlarda bulunması gerekir. Bu bakımdan antifriz kavramının ne demek olduğu ve ne zaman kullanılması gerektiği üzerinde detaylı olarak durmak önem taşır.
En temelde motorun ve motor bağlantılarının kış aylarında donmasını engelleyen bir görevi olduğu söylenebilir. Ancak bunun yanında yaz aylarında aracın hararet yaparak kaynamasını engelleyici özellikleri de bulunur.
Antifriz Nedir?
Bir çeşit alkol olarak da nitelendirilen antifriz özel formülü ile araçların motorunda kir ve pas gibi oluşumların önlenmesini sağlar. Motorda meydana gelebilecek kireçlenme, oksitlenme durumlarını önleyerek motorun daha iyi standartlarda çalışmasına yardımcı olur. Antifrizin yalnızca kış aylarında kullanılması gerektiği düşünülse de yaz aylarında da son derece gerekli olduğu bilinmelidir. Dört mevsim araçların daha güvenle çalışmasına yardımcı olduğu söylenebilir.
Antifriz nedir sorusuna ise su soğutmalı içten yanmalı motorların radyatörlerinde bulunan sıvının hem donmasını hem de kaynamasını değiştiren bir katkı maddesi şeklinde yanıt verilebilir. Modern antifrizler soğutma sıvılarının kaynama noktalarını daha da yükseltir ve soğutma sistemlerinden daha yüksek bir verim alınmasına yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Araç Segmentleri Nelerdir? Hangi Araç Hangi Segment?
Antifriz Hangi Durumlarda Kullanılır?
Antifriz hava koşullarına bağlı olarak motorda oluşabilecek birçok sorunun önüne geçmek için kullanılan bir katkı maddesidir. Hava koşulları denildiğinde genelde kış soğuğu akla gelebilir. Antifrizin aynı zamanda yaz sıcakları karşısında da araçları koruduğu üzerinde durulabilir. Böyle durumlarda antifrizin dört mevsim araçlar için önemli olduğu söylenebilir.
Soğuk aylarda motorun soğutma suyunun donma noktasını düşürerek motorun zarar görmesinin önüne geçer. Sıcak mevsimlerde ise kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapmasını engeller. Kısacası uzun yolda ya da şehir içi yollarda aracın yolda kalmaması için antifriz son derece gereklidir. Motorun dört mevsim son derece sağlıklı ve dengeli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Her türlü hava koşulu karşısında motor parçaları ve bağlantılarının aşındırıcı ve zarar verici tüm etkilerden uzak kalmasını sağlar.
Buraya tıklayarak ürünlerimize göz atın.
Arabada Antifriz Olmazsa Ne Olur?
Arabalarda antifriz olmazsa olmaz katkı maddeleri arasında yer alır. Bu katkı maddesi araçlarda kullanılmadığında yanmadan kaynaklı olarak ortaya çıkan ısı motorun hızlı bir şekilde aşınmasına neden olabilir. Bu durum çok ciddi motor arızalarına da neden olabilir. Dört mevsim aracınızda bulunması gereken bu katkı maddesini belirli periyotlarda değiştirmeniz de büyük bir önem taşır.
Organik olan antifrizlerde 3 ya da 5 yıllık periyotlarla değiştirmek aracın motorunun daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu sıvılar da birçok araç sıvısı gibi zamanla işlevini yitirmeye başlar. Sonrasında ortaya asidik karakterli bir sıvı çıkar. Böyle durumlarda radyatör, su pompası ve diğer tüm sistem bileşenleri ciddi zarar görmeye başlar.
İlginizi Çekebilir: Otomobilinize Lastik Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
En İyi Antifriz Hangi Renk Olur?
Antifrizler farklı renklerde olabilir. Piyasada bu katkı maddesi farklı renkleri ile karşınıza çıkabilir. En yaygın olan genelde mavi antifriz sıvısıdır. Bu sıvılar kış şartlarına karşı aracınızı donmaya karşı daha da güvenilir bir koruma altına alır. Aynı zamanda yaz aylarında da aşırı ısınmalara karşı motorun korunmasını sağlar.
Kırmızı antifriz ise yine çok kullanılanlar arasında bulunur. Bunların en önemli özellikleri ise daha düşük donma noktasına sahip olmasıdır. Kış mevsiminin çok sert geçtiği yerlerde kırmızı antifriz tercih edilir.
Ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, ya da bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Bırak